Vrednost pohvale

posted in: Blog zapisi | 0

Ali ste opazili, da se velikokrat raje “zahaklamo” v tisto kar je “narobe”, tisto kar je “ prav” pa gre velikokrat mimo nas, brez da bi opazili. Mogoče včasih celo opazimo, vendar temu ne namenimo posebne pozornosti, le mimogrede navržemo kako lepo frazo.

Zdi se mi, da to o čemer govorim, še posebej velja pri partnerjih in ožjih družinskih članih, ter …(wait for it)… pri sebi.

Če se nam zdi, da oseba počne nekaj narobe, imamo o tem za povedati ogromno- zakaj je to narobe, kako bi bilo prav, kako da je kaj takega sploh mogoče, izpostavimo lahko primere, skratka o tem lahko razlagamo po dolgem in počez.

Zelo podobno je s sodbami, ki jih imamo do sebe – z lahkoto se zapletemo v vse to, kar nismo (naredili, rekli, ali smo rekli narobe) in kje nismo dovolj (lepi, bogati, uspešni, suhi…blablabla)

Kaj pa vse tiste stvari, ki jih nekdo dela prav in ki jih mi sami delamo prav? Na to pozabimo, ne opazimo, ne ozavestimo in posledično ne pohvalimo. Vse te stvari so nam vedno samoumevne.

Kaj, če bi si v tem trenutku vzeli 3 minute in ozavestili, vse tiste malenkosti, kjer smo lahko hvaležni sami sebi in sami zase? In se pohvalili!

In kaj če bi, od tega trenutka dalje, počeli to redno?

In kaj, če bi večkrat ozavestili kaj je prav v zvezi z našim partnerjem in našimi bližnjimi? Katere so tiste malenkosti, ki jih delajo vsakodnevno in jih delajo »prav«? In kaj, če bi jim to tudi povedali, jih pohvalili?

Kaj se vam zdi da to ustvarja za vas in zanje?

Ljudje imamo radi, da vemo da nas je nekdo opazil. Ljudje imamo radi pohvalo. Radi smo cenjeni. Radi smo spoštovani. Radi imamo potrditev da je nekaj ok. Radi imamo občutek da smo vredni, ljubljeni. Da je nekdo opazil, da smo vložili trud.

Radi imamo, da nam nekdo nameni pozornost. Veliko je vredna tudi pozornost od samega sebe.